את השאלות האלו אני נשאלתי כמה וכמה פעמים מאנשים שמתעניינים ביוגה וגם ממתאמנים שאני מלווה ואני רוצה להתחיל בבשורה הכי חשובה-
אפשר להפסיק את החיפוש אחר שיטת היוגה הטובה ביותר,
אחרי אותו שיעור יוגה שנתרגל והנה- נרגיש טוב בגופנו ונגיע אל היעד.
אף שיטת תרגול,
מיוחדת ומדוייקת ככל שתיהיה,
גם כזאת ששמענו עליה המון המלצות,
לא בטוח שתתאים לנו.
גם לא "השיטה" שלי.
לכל אחד מאיתנו מבנה גוף שונה, אורח חיים שונה ותחושות גופניות ונפשיות שונות ותוצאות שונות שנרצה להגיע אליהן.
אז איך נדע במה לבחור?
הדרך הכי טובה להבין מה נכון לנו, היא להתנסות בתרגולים ממגוון שיטות, עם מורים שונים ולבחור את מה שהכי נכון ומדוייק לגופנו ולמה שאנחנו הכי מתחברים.
אז הנה, אני פורסת כאן לפניך את שיטות היוגה שאני למדתי ויחד עם הנסיון שלי בלימוד מאות מתאמנים שאני מלווה במשך השנים, ממגוון אוכלוסיות, עם כאבים וגילאים שונים, אני יוצרת שילוב בין השיטות יחד לתרגול הרמוני, הדרגתי וחכם המשלב תנועה דינאמית, זורמת ונעימה בדגש על דיוק התנוחה בסנכרון עם קצב הנשימה.
אלו שיטות התרגול שלמדתי שמאפשרות למתאמנים שאיתי לחזק ולהגמיש את הגוף וגם להרגע ולהרפות בעקבותיו:
אשטנגה:
האשטנגה היא רצף קבוע של תנוחות שגובש בעיר מייסור שבהודו על ידי הגורו של השיטה – פאטאבי ג’וייס. זהו תרגול דינאמי המשלב סדרת תנוחות שחוזרות על עצמן כל שיעור מחדש. הסדר הקבוע של התנוחות והחזרה עליהן תורמת לריכוז גבוהה של המתרגלים ולהתקדמות בתרגול.
איינגר יוגה:
איינגאר יוגה מאופיינת על ידי תשומת לב גדולה לפרטים ומיקוד מדויק במנח וישורת הגוף. מתוך הבנה עמוקה של מבנה הגוף והפעולה הנכונה הנדרשת בתנוחות היוגה, .ב.ק.ס איינגאר המציא את השימוש באביזרים בתרגול כגון קוביות, רצועות, כריות, המאפשרים לכל אדם בכל תקופת חיים ובכל מצב בריאותי או נפשי לתרגל בהתאם למצבו. האביזרים מאפשרים תרגול גם בגיל מבוגר, במצבי עייפות, או מחלה. תרגול נתמך דורש פחות השקעת אנרגיה פיזית ומאפשר החלמה ושיקום. בתרגול זה שוהים בתנוחה המדוייקת לגוף למשך זמן ארוך וסטטי.
יוגה תראפיה:
יוגה תרפיה היא שימוש בטכניקות יוגה כגון תנוחות יוגה, תרגילי נשימה, דמיון מודרך, מדיטציה ועבודה עם צלילים על מנת לרפא, להקל ולעזור בהתמודדות עם בעיה רפואית מסוימת או כאב מסויים בגוף. מטרת התרגול הוא לעורר את יכולת הריפוי הטבעית של הגוף.
ין יוגה:
ין יוגה הוא תרגול מרפא המתייחס לגוף כמכלול אחד המתבסס על עקרונות הרפואה הסינית ושואב השראה מהיוגה הרסטורטיבית. (תרגול המעודד הרפיה ומנוחה בעזרת תמיכת אביזרים) זהו תרגול שנועד לאזן את הקצב המהיר והתובעני של החיים באמצעות שהייה מדיטטיבית בתנוחות שכיבה וישיבה בין 3-5 דקות.
במהלך התרגול אנו מרפים את הגוף עם כוח הכובד ומאפשרים לכל מערכות הגוף להירגע ולרקמת החיבור (הפאשיה) שעוטפת ומחברת את כל שרירי הגוף שלנו להשתחרר ולהתארך.
ויניאסה:
ויניאסה יוגה משוחררת מהיצמדות לאסכולת תרגול מסויימת ומציעה עבודה עם רצפים משתנים של תנוחות בכל שיעור. היא מבוססת על עיקרון השילוב בין התנועה לנשימה ויש בה ממד של יצירתיות, הפתעה והרפתקה. כל שיעור שונה מקודמו ומתמקד באזורים אחרים בגוף, או בנושאים שונים כמו פתיחת בית החזה, שחרור מפרק הירך, שחרור הגב התחתון ועוד.
בשיעורים שלי אני לא מלמדת שיטה.
בסיס התרגול הוא ויניאסה ואני משלבת יחד את כל השיטות שמניתי כאן, כל פעם בצורה אחרת, מגוונת, מעניינת, פשוטה, נגישה ובדרך שהכי תורמת ומתאימה למתאמנים הנמצאים מולי.
יש תנועתיות זורמת ומחממת,
יש רגעים יותר סטטיים עם דגש על דיוק של כל אחד בתנוחה.
יש חופש לבחור מה נכון לנו באותו הרגע, אם צריך לשנות לתנוחה או ווריאציה אחרת,
יש זמן חשוב למנוחה והרפיה
והרבה אויר לנשימה.
ותמיד מסיימים בהודיה לגוף ועל מה שלא מובן מאליו.
כשנמצא את השיטה/המורה/התרגול שנכון לנו, ונתרגל מתוך הקשבה לגוף ולנשימה, ברגישות לתחושות הגוף שלנו, בהתמדה ולאורך זמן, נחזק ונאריך את הגוף בצורה המדוייקת עבורנו,
נהיה הרבה יותר משוחררים ונינוחים, נרגיע את מערכת העצבים, נאזן הגוף והנפש ונרגיש שאנחנו עושים משהו ממש טוב עבור עצמנו, לגופנו ונפשנו ונשפר את הבריאות ואת איכות החיים.
מאחלת לכולנו למצוא את הדרך המדוייקת עבורנו.
ושרק נמשיך לנוע בגוף שמח!
ספיר ברנס